GINOP-1.3.4-17 támogatás

GINOP-1.3.4-17

Turisztikai fejlesztési térségek pozicionálása

  1. GINOP-1.3.4-17-2018-00001, A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozícionálása

Konzorciumvezető: Magyar Turisztikai Ügynökség

Konzorciumi tagok:

Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány
Visit Hungary Nemzeti Turisztikai Szervezet Nonprofit Zrt.
Balatoni Turizmus Szövetség
Balatoni Integrációs és Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft.
Nyugat-Balatoni Turisztikai Iroda Nonprofit Kft.
Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület

Támogatási összeg: 1 000 000 000 Ft

Támogatás mértéke 100%

Projekt befejezésének dátuma: 2023.12.15.

A Balatoni kiemelt turisztikai fejlesztési térség hosszú távú célja: A Balaton desztináció váljon a belföldi utazó közönség számára Magyarország elsődleges családi üdülő régiójává, a külpiacokon egységes desztinációként jelenjen meg, továbbá magas színvonalú szolgáltatásaival kedvelt úti cél legyen.

A stratégiai célok elérése érdekében a releváns turisztikai termékekre vonatkozó mélységi, a térség fejlesztési irányait meghatározó elemzéseken, a meglévő vonzerőkre alapozott egyedi, meghatározott célcsoportokra fókuszáló térségi program- és csomagajánlatok előkészítésén túl a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség márkázását elősegítendő, a termékfejlesztés részeként tematikus, új kínálati elemek jönnek létre hozzájárulva a kulturális kínálat színesítéséhez. A desztináció fő profiljának megfelelően családbarát stratégia készül, meghatározó projektelem a helyi termékek integrálása a turizmusba – a desztináció egyedi gasztronómiai karakterének meghatározása, a helyi alapanyagok felhasználásának erősítése és az autentikus gasztronómiai kínálat létrehozása -, tekintve, hogy a hazai gasztro forradalom egyik központja a Balaton.

 

A projekt előrehaladása:

A projektben vállalt menedzsment feladatok megvalósítását a konzorciumvezető saját teljesítés keretében végzi, megfelelő végzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkező szakmai megvalósítók foglalkoztatásával. A projekt előrehaladtával valamennyi vállalt stratégiai és termékfejlesztési tevékenység megvalósult. Elindult továbbá a desztináció saját, célzott kutatáson alapuló márkastratégiájának és egységes arculatának tervezése, amelyre széleskörű marketing és kommunikációs tevékenység épül. 2021 őszétől kerülnek megrendezésre a minőségi szolgáltatásfejlesztés, és a versenyképesség javítását célzó különböző témakörben tervezett rendezvények, workshopok. Jelenleg a desztinációs márkastratégiára épülő, széleskörű marketing és kommunikációs tevékenység közbeszerzési előkészítése zajlik.

Sajtóközlemény – Önálló stratégia és arculat mentén zajlik a Balaton márkázása

Pannon Gasztronómiai Akadémia Egyesület

GINOP-1.3.4-17-2018-00001, A Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térség fejlesztése és pozícionálása

Helyi termékek, tradicionális gasztronómia bevonása a turisztikai kínálatfejlesztésbe

Támogatási összeg: 15 794 400Ft

Támogatás mértéke 100%

Projekt megvalósulásának dátuma: 2021. 12. 31.

Az Akadémia feladata egy olyan tanulmány elkészítése a Balaton kiemelt turisztikai fejlesztési térségben, amely felméri azon helyi termelőket, melyek bevonhatók a turisztikai kínálatfejlesztésbe, felméri a térség tradicionális gasztronómiai kultúráját, elérhető specifikus ételeit.

Részfeladatok:

  1. Helyi termelők felmérése

A felmérés elvégzésének ki kell terjednie a helyi termelők, termékek azonosítására, csoportosítására és elemzésére különös tekintettel a kínálat, illetve annak minőségi színvonalának bemutatására, a hálózatba kapcsolás lehetőségeinek bemutatására, továbbá a meglévő gasztronómiai kultúra és az elérhető specifikus ételek kínálatának felmérésére.

  1. Helyi termelő ajánló és receptgyűjtemény készítése

Az előző pontban részletezett felmérések alapján

  • egyrészt készül egy olyan ajánló, amely a térségben található éttermeknek jelent útmutatást arra vonatkozóan, hogy mivel tudnak hozzájárulni a hagyományos gasztronómiai kínálat fejlesztéséhez, továbbá egy ajánlás számukra, hogy hol tudják beszerezni az ételekhez szükséges minőségi helyi alapanyagokat;
  • a turisták számára készül továbbá egy receptgyűjtemény, mely segít nekik „hazavinni” a helyi ízeket.