Blog

Benjamin Morris: Stand – Tengeri sügér, tengeri sügér brandade, spárga, zöld borsó, beurre blanc, kapor olaj

Hozzávalók:

tengeri sügér filé – 1kg
víz – 1l
tengeri só – 100g

technika:

Pikkelyezzük és filézzük a tengeri sügért, a bőrét hagyjuk rajta. Készítsünk sóoldatot a víz és a só összekeverésével. 10
percre helyezzük a tengeri sügért a sóoldatba. Ha készen itassuk szárazra, és helyezzük száradni a hűtőbe éjszakára lefedetlenül (bőrével felfelé) Egy serpenyőben melegítsünk szőlőmagolajat, és helyezzük bele a filéket bőrrel lefelé. Amikor a bőre ropogósra sült, csökkentsük a hőmérsékletet és fordítsuk meg a halat, adjunk hozzá vajat, kakukkfüvet, fokhagymát és „locsoljuk” a halat vele.

Spárga

Hozzávalók:

zöld spárga – 100g
só – 1.5g
cukor – 1g
szénolaj – 10g

technika:

Pucoljuk meg a spárgát, keverjük össze a sóval, olajjal, cukorral és sous vide-áljuk a sütőben: gőz 85℃, ventillátor 3-4 percig.

Zöld borsó

Hozzávalók:

Zöld borsó (blansírozott és „hámozott”) – 100g
só – 1.5g
cukor – 1g
szénolaj – 10g

technika:

Blansírozzuk forró vízben a zöld borsót, majd a külső héjtól pucoljuk meg. Keverjük össze a borsót sóval, cukorral és az olajjal, majd sütőben sous vide-áljuk: gőz 85℃, ventillátor 3, 5 percig.

Beurre Blanc

Hozzávalók:

salottahagyma (mogyoróhagyma) – 100g
fehérborecet – 35g
fehérbor – 150g
zöldség alaplé – 400g
só ízlés szerint
citromlé ízlés szerint
vaj -200g

technika:

Forraljuk együtt a hagymát, a fehérbort és az ecetet amíg majdnem száraz nem lesz. Adjuk hozzá a zöldségalaplevet és redukáljuk vissza 200g-ra. Szűrjük át a levet és keverjük bele a vajat részletekben amíg egy fényes szósz textúrát kapunk. Ízesítsük citromlével és sóval. Szervírozáshoz keverjük bele a kaviárt és a kapor olajat.

Kapor olaj

Hozzávalók:

Kapor (blansírozott) – 200g
szőlőmagolaj – 200g

technika:

Adjuk a blansírozott kaprot és olajat egy blenderbe és keverjük maximumon amíg eléri a 60℃-ot. Szűrjűk át egy „pelenkával” lefedett szűrőn, és tegyük félre, amíg az olaj átcsöpög.

Tengeri sügér brandade

hozzávalók:

tengeri sügér nyesedék (felkockázva) – 100g
burgonya (sütve) – 100g
salotta – 20g
póréhagyma – 20g
vaj – 25g
citromhéj ízlés szerint
snidling – 4g
tengeri só ízlés szerint
fekete bors ízlés szerint

technika:

Melegítsük meg a vajat és főzzük puhára a póréhagymát és a salottát, adjuk hozzá a tengeri sügért és főzzük 3
percig. Hagyjuk kihűlni. Amikor kihűlt, keverjük össze a megsütött burgonyával, citromhéjjal, snidlinggel, sóval, borssal. Formázzunk golyókat belőle, és hagyjuk hűlni. Panírozzuk a brandade-t (liszttel és tojással és zsemlemorzsával) és süssük ki 190℃-os repceolajban amíg aranybarna nem lesz.

Ingredients:

Seabass fillets – 1kg
Water – 1l
Sea salt – 100g

Technique:

Descale and fillet the seabass, leave the skin on. Blend the water and salt together to make a brine. Brine the seabass fillets for 10 minutes. When ready pat dry and leave in the fridge uncovered to dry over night (skin facing up) In a frying pan heat grapeseed oil and add the seabass skin side down. When the skin is crispy reduce the heat and turn the fish over, add butter, thyme, garlic and baste the fish.

Asparagus

Ingredients:

Green asparagus – 100g
Salt – 1.5g
Sugar – 1g
Charcoal oil – 10g

Technique:

Peel the asparagus and mix with the salt, oil, sugar and sous vide in the oven on steam 85c ventilator 3 for 4 minutes.

Green peas

Ingredients:

Green peas (blanched and picked) – 100g
Salt – 1.5g
Sugar – 1g
Charcoal oil – 10g

Technique:

Blanch the peas in boiling water and pick the shells from them. Mix the peas, salt, sugar, oil and sous vide in the oven on steam 85c ventilator 3 for 5 minutes.

Beurre Blanc

Ingredients:

Shallot – 100g
White wine vinegar – 35g
White wine – 150g
Vegetable stock – 400g
Salt To taste
Lemon juice To taste
Butter – 200g

Technique:

Boil together the shallots, white wine and vinegar until almost dry. Add the vegetable stock and reduce down to 200g strain the liquid and whisk in the butter in intervals until you have a glossy sauce texture. Season with lemon juice and salt. For serving mix with caviar and dill oil.

Dill oil

Ingredients:

Dill (blanched) – 200g
Grapeseed oil – 200g

Technique:

Add the blanched dill and oil into a blender and blend on maximum until it reaches 60℃. Pour into a sieve lined with cheese cloth and set aside for the oil to drip.

Seabass brandade

Ingredients:

Seabass trimming (diced) – 100g
Potato (baked) – 100g
Shallot – 20g
Leek – 20g
Butter – 25g
Lemon zest To taste
Chives – 4g
Sea salt To taste
Black pepper To taste

Technique:

Heat the butter and gently cook the leek and shallot until soft, add the seabass trimming and cook for 3 minutes. Cool down. When cool mix with the baked potato, lemon zest, chives, salt and pepper. Roll into balls and cool down.
Cover the brandade with breadcrumbs using flour, eggs and bread crumbs and fry until golden brown at 190℃ in rapeseed oil.

Töltse le ide kattintva PDF-ben is!

Share it on